Gatchis Juoksanaste Lahji

Gatchis Juoksanaste Lahji "Signe"

Uppflyttad till lägre klass spår

20 månader :  28/11 2011. Nu är Signe uppflyttad till lägre klass spår. Vi tävlade i storm, men det gick vägen. Det känns som om jag med alla olika lekar och övningar jag skrivit om nedan, lagt en bra grund :) Idag började jag med krypträning. Höll en pinne framför henne som en target. Först ville hon bita i den, då det är så vi tränat med apporter och leksaker. Då drog jag vänligt undan den och klickade för sträckingen-  rörelsen framåt med halsen. Sedan lade jag henne ner och klickade för samma rörelse, i golvplan. Plötsligt gjorde hon ett par krypsteg framåt, spontant. Jag klickade ett par gånger för dem och sedan var övningen slut.

Januari 2012. Har nu börjat skriva en spårdagbok. Det är fortsättning på Signes träning. Hon är ju inte valp längre.....Men läs gärna om hur vi har tränat fram tills nu, om ni är intresserade av hur jag lagt grunden till det vi har nu.   

Jag hade ju hoppats på att göra någon start i lägre klass innan hon skall löpa i början av april. Då hade jag tänkt att hon skall få en valpkull. Sedan skall vi fortsätta att tävla under de följade två-tre åren. Jag har hittat en jättebra bok, den heter SPÅR och är skriven av Christer Hansson. En av spårövningarna därur, har vi gjort idag.

Bilden från spåret är tagen från i somras. Så såg det inte ut, då vi tävlade igår. Full storm....

Signe har gjort ett jättefint MH med 2a på skottet.

18 månader

Signe är 18 månader nu och knappast någon valp längre. Hon har blivit HDröntgad med resultatet A och är ögonlyst också. Hon hade ett streck på främre linskapseln, på ena ögat, som bedömdes som icke ärftligt. Så nu funderas det så smått på valpar så smångom. Hon skall snart Mentalbeskrivas och har varit helt skottfast då vi har varit på brukshundklubben. Nu går vi en brukskurs och det är jättekul, bra för matte att få lite ordning på träningen som lätt blir lite slarvig från min sida....Ett antal spår har vi gått och det har gått så bra. Hoppas på en start i appell spår till senhösten om inte något löp ställer till det i agendan. Vi har varit iväg på något jättespännande och roligt, nämligen ett linjebjörnstest ! En uppstoppad björn har hängt i idet på Junsele djurpark och dragit åt sig mängder av vittring. Den manövrerades via ström och alla hundarna var helt övertygade om att den var riktig ! Första gången blev Signe jätteintresserad av vittringen och när björnen rörde sig så var den jätteläskig ! Hon vågade  ta i lite och skälla ordentligt på den, jag fick stå framför henne dock. Andra gången var hon mycket modigare och stod långt framför mig och skällde. Hon var en av de duktigaste hundarna och matte var så stolt. Det var Signe också, hon tyckte att vi gjort något väldigt bra hon och jag :)

14 månader...

Nu har Signe fyllt 14 månader och börjar bli lite mer vuxen. Hon är utställd 4 gånger på officiell utställning. 3 av de fyra gångerna blev hon BIR och fick CERT. Fjärde gången fick hon reserv-Cert. En av gångerna blev hon också BIS3....Inte illa av en jänta, som är inköpt för sina brukslinjer. Med träningen går det bra, vi är nu i det läget, då man tränat en hel del, men inget moment sitter säkert. För att bli inspirerad i lydnadsträningen, har jag anmält till Svenskt LapphundsSM i lydnad. Där ingår moment från klass 1 och 2  och vi får se vad vi hinner få klart. Jag försöker göra lydnadsträningen riktigt rolig nu. Agilityn är ju jättekul och det blir lätt att jag tränar på den istället för lydnaden. Några spår har vi också hunnit med, sist när vi var i Mora. Knastertorrt underlag på lavar och sten och det gick så bra ! Vår ordförande Stig, har sagt att de underlag man tränat på då de är valpar, funkar sedan också. Det verkar stämma, för "lavspåret" tränade vi ett par gånger på för ett år sedan, då Signe var liten.
Vi leker vidare, bland annat med bollar och pinnar.... Jättekul säger Signe. Hon har precis löpt klart nu och jag anar en tendens till lite skendräktighet... Förra gången hon löpte (vid 8 månaders ålder) satt det i fyra veckor ungefär. Får se hur det blir nu. Har börjat ge hallonblad, kanske det fungerar. Signe blir inte jobbig på något sätt efter löp, bara lugnare och det tycker matte är lite trist.... Jag hoppas att vi kan tävla lydnad och bruks till hösten, det är planerna iallafall. Agility också, någon start i höst. Här är matte nybörjare så det blir på skoj.

Lekskole-uppdatering

Jag har anmält till en Evakurs-perfekta pass-heter den. Jag gick den med Hilma förra året och nu är det Signes tur. Den kommer att vara inomhus i vår på Hundstället Hjärtat. Rekommenderas !

Jag har också lekt väldigt mycket, som ju kan läsas om nedan i tidigare inlägg. Det har varit fantastiskt bra. När vi var ute i skogen igår, tyckte jag först att Signe var lite för långt ifrån mig ( vilket kanske innebar 20 meter ifrån) men plötsligt var hon hos mig och lekte kamplek med kopplen resten av promenaden :) Matte var så nöjd så nöjd. Hon kommer fint på inkallning.

Nu fyller Signe snart ett år. Vi har haft 10 väldigt ,väldigt  roliga månader. Ni som vill ha roligt-skaffa en lapsk vallhund. Eller en finsk lapphund :) Jag har valt att lägga en bred grund med olika lekar och övningar . Mycket focus har lagts på förberedande agilityövningar såsom att springa runt pinnar, framåt på körsignal och andra jättebra övningar vi fått lära oss på Eva Bertilsonkurs www.carpemomentum.com

Lydnadsträning har vi gjort litegrand. Dra i apporten, komma och lämna den i min hand. Lite gå fotövningar. En hel del uppletande. Lite spår på sista tiden. Spåret går hyfsat men jäntan är lite nonchalant. Kanske är spåren för lätta ?

Jag har shapat upp i skottkärra, upp i bur i hammock, upp på studsmatta. Skramlaövningar med plåtskålar.

Så nu vill jag komma igång på "riktigt" med agilityhindren ! Har själv väldigt svårt med detta med slalomen, har ju tränat bara en ingång med mina andra hundar. Detta tar tid för matte. Hjärnan är långsam ! Det är den inte på Signe :)

 Jag behöver lite inspiration till nya övningar. Har tränat hela vintern själv. Vädret har ju satt stopp för åkande till brukshundklubben. Nu har jag små valpar hemma, så åkandet dit får vänta ett tag till.

I maj har vi öppet lapphundsDM .Signe är för ung för agilityn men inte för lydnaden. Får satsa lite extra på lydnaden nu, Riksstämman ordnar ju SM för lapphundar i lydnad och agilty. Får nog konditionsträna lite, tänkte anmäla  Mickel,Elsa ,Kirri och Hilma i agilityn och Signe, Mickel och Hilma i lydnaden :)

Signe 10 månader ! Senaste nytt är att vi deltagit i den första officiella utställningen. 8 januari på My Dog. Signe skötte sig fantastiskt bra och jag är så nöjd ! Hon blev Bäst i Rasen och fick Certifikat. Cacibet var hon för ung för att få. Kritiken lyder som följer: Feminint huvud, korrekt bett, fina öron, mycket bra skuldra,rygg och kors. Välutvecklad bröstkorg, bra benstomme, mycket goda rörelser, trevligt temperament .
 Nu har jag och Signe kamperat ihop i över 8 månader och det har varit en väldigt rolig tid. Vi tränar på enligt vår plan. Det blir några agilityövningar då och då, men nu har det varit väldigt mycket snö....Lydnaden tränar vi på med, känns nu som att inte så mycket händer där, men vips så har man kommit upp en nivå. Sökövningarna och uppletandeträningen ligger nere just nu, för mycket snö helt enkelt. Vi tränar en del moment inomhus.

Signe börjar bli stor...

Uppdatering av lekskolan. Signe är nu 8 och en halv månad och har till min förvåning redan löpt. Fast mina tre andra tikar löpte så är det kanske inte så konstigt. Träningen fortsätter i samma glada anda som tidigare. Agilityövningarna vi har fått, gör vi då och då. Någon övning per vecka. Jag ser fram emot ettårsdagen, efter det skall jag ta kontakt med Eva B för inlärning av slalom.
 Fria följet tränar vi på, det kan bli ett eller två steg nu. Läggande gör vi också. Sista veckorna har vi övat lite extra på apporteringen, metallen fick hänga på också. Dra i apporten fungerar bra, har dock fastnat lite på antal sekunder. Började då med att slänga eller lägga ut apporten och se vad som händer. Och se, den lilla hämtade både metall och träapport och lade i min utsträckta hand ! Jippi vilken lycka !
Där ser man att vår lekaträning verkligen givit resultat. Har lekt mycket med boll i trädgården. Signe har hämtat bollen och har kommit med den till mig. Hon har kommit på att om hon kommer fram med bollen till min utsträckta hand, så antingen drar jag i bollen och släpper igen, eller säger loss och kastar den omedelbart tillbaka till henne ! Vissa leksaker är svårare att komma tillbaka med. Dem vill hon hellre göra sönder. Jag har också börjat med att ute i skogen, så ropar jag, och slänger en pinne bakom mig. Gör likadant där. Drar i pinnen då hon kommer med den, eller säger loss, slänger den så snabbt jag kan tillbaka....

Ibland tränar vi burleken inomhus. Buren står i hammocken i källaren. Då får jag även träning i ostadigt underlag ,för framtida gunga i agilityn. Shapa upp på olika saker går vi ibland när andan faller på.
Har gått över från spår till sökfunderingar..... Några gånger har SIgne fått springa ut till en rolig person och leka med denne. Jättekul ! Uppletande har vi gjort ganska ofta = ett par gånger i veckan. Det går väldigt bra ! Leksaker är kul !

5 månaders träning

Cirkelspring med hunden på utsidan.

Spontanstarter

Stilla- startsignal- starta

Shejpa däcket, upp i skottkärra, upp i hammock, upp på barnsandlåda i plast, upp på studsmatta. Jag har också gjort några klossträningar på balansplatta, samt gjort lite skojiga grejer på lekplatser. Bara fantasin sätter gränser :)

Mycket leka övningar ! '

Inga hoppövningar eller slalomövningar. De får vänta till dess att Signe är ett år ungefär.

Lydnadsmomenten har vi väntat lite med under sista månaden, man kan ju inte hinna med allt.....Hur roligt det än är....

Nu är Signe mer unghund än valp. Vad har vi då tränat sista månaden ? Vi har gått en agilitykurs, där focus lagts på Perfekta pass: dvs station,transort-lektransport-station. Stationen har varit tygburen och det finns ett gammalt videoklipp på den på min FBsida.

Nu är det nog dags att träna lite inkallning igen. Signe vill gärna springa fram till andra hundar och jag måste ofta ropa två gånger innan hon kommer. Gott så, att hon kommer iallafall, men ropa en gång borde ju räcka. Så det blir inomhusträning enl 50stegsmodellen och spring och rop utomhus :)

Jag har fått höra ganska många gånger nu, att andra får dåligt samvete för att de inte tränar sina valpar så mycket som jag gör. Vill bara säga- jag gör detta för att det är roligt för mig och för Signe. Inget säger att slutresultatet blir sämre om man tränar mindre, eller börjar senare...

Och förresten, Signe har hunnit med att bli BISvalp på Lapphundklubbens specialutställning också :)

4 månader med Signe

Nu har jag haft glädjen att ha haft Signe i 4 månader, och så roligt vi har haft det ! Träningsplanen vi har lagt upp, har fungerat bra. Med vilje skrev jag inget om rumsrenheten, eftersom jag alltid låter det fixa sig själv. Jag springer inte upp mitt i natten, det som blir inomhus ,får bli det. När valpen är färdig att bli rumsren, blir den det. Så även Signe. Vid fyra månader var hon rumsren, utan nåt vidare jobb från mig. Vi har sovit hela natten och gått upp vid 9tiden på morgonen :) Väl uppe, har jag tagit med Signe själv ut i trädgården , där vi har lekt en stund, bara vi två. I början kom hon inte tillbaka med leksakerna, men det gör hon nu :) Vi har lekt mycket inomhus också och hon lärde sig snart att om man kommer tillbaka med grejen blir det så mycket roligare. Jag har många leksaker i snöre, så att vi kan springa med leksaken tillsammans. Nu när vi börjat på en agilitykurs (obs inga hinder hoppas ! ) så springer vi mycket i cirklar med leksaken.....
Socialträning har vi gjort, varit ute och rest, bott över och träffat mycket människor och andra hundar. Vissa hundar har hon fått hälsa på, vissa inte. Spårträning har vi gjort då och då. Gå fotträningen har nu utvecklats från klossen, till frivilliga ingångar vid min sida, och några steg i fotgående.
En utställning har vi varit på. Signe skötte sig alldeles utmärkt. Utställningsträningen vi gjort, fungerade över förväntan !

Sammanfattning: Det jag haft allra mest nytta av i träningen är stationsträningen, stadgeträning(vänta på sin belöning) klossträningen och framför allt lekandet ! Lekande kan inte nog framhållas, här bygger man en fin grund för samarbete med sin hund, man blir en värdefull tillgång för hunden. Så detta är något som mina nästa valpköpare får lära sig om de vill :)

Mycket viktigt är vilan också. Att sova middag då och då. Ingen stress, lagom aktivitet. Har valt att Signes energi har lagts mest på lek och samvaro med mig, mycket mindre på lek med hundkompisarna.

Valpträningen :)

Vi har även tränat inom agility. Godisskål framför hindret, bommen ligger på marken. Springa fort framåt mellan hinderstöden. Kontaktfält, att stå med två tassar på marken och två på kontaktfältet och få godis. Springa genom platt tunnel och vanlig tunnel.

Fortsättning lekskolan: Vi har varit iväg på Evaträning. Signe är så snabb, så snabb. Hinner jag inte med att belöna tillräckligt fort, kan det bli pip. Från Eva fick jag väldigt bra tips. Jag måste focusera och lägga upp en träningsplan, annars hinner jag inte med. Att ha en lugn station, till exempel på en filt. Hålla Signe i halsbandet som en signal, att nu vilar vi. Transport till träningspunkten med hjälp av godis. Sedan ställer jag mig i utgångsställning som en ny signal. Fick jättebra hjälp med klossträningen. Tips om att hålla på en del med burleken. Doggie-Zenövning där, tränar stabilitet som kan användas i alla moment sedan, som innebär väntan.

Utställningsträning: när "domaren" kommer fram, får Signe klick och godis. Att någon närmar sig, skall betyda belöning.

Inkallningsträningen går bra igen. Sitta uppbunden går bra för det mesta....

2 månaders lek/träning

Nu har vi varit på Riksstämman. Det blev mycket bilåkning och boende i tre olika stugor. Signe klarade detta så bra. Vi har tränat på spår, korta, ungefär 50 meter. Har av Stig, vår ordförande fått veta, att innan 4 månaders ålder är det bra att prova olika underlag. Så det har blivit 2 spår på sand, 1 på berg, 1 i skog och 1 på barkspån..... Återstår grovt grus och asfalt. Gräs har vi tränat på innan.  Signe har hälsat på många olika hundar och många människor. Vi har tränat på burleken en gång, klossträning några gånger och fotgående. Leka med mig , komma tillbaka med leksak börjar gå riktigt bra. Inkallningen fungerar bra.

I månads träning

Sitta bunden och vänta var svårt då jäntan tog sådana skutt hit och dit. Nu är det sele på, så skutten känns inte lika farliga.... Det går också bra, jag är noga med att gå dit och belöna ofta.

Att erbjuda olika beteenden har jag lyckats sämre med. Jag är bra på att locka och tillrättalägga miljön. Med frishejping är svårare  för mig som är nybörjare på detta.

Hur har träningen gått ? Nedan har jag skrivit upp lite övningar som känts viktiga. Och hur har det då gått ? Inkallningsträningen gick superbra i början. Jäntan kom som ett skott. Nu är vi inne i nästa fas, Signe har blivit inkallad och ibland valt att inte komma. Tillbaka till grunden igen :) Klossträning bakbenskontroll har gått alldeles utmärkt. Leka med olika grejor också. Vi har varit inne i Göteborg, på mitt jobb, hos folk på kalas, på hundutställning ......Allt har gått jättebra. Jäntan har lätt för att fatta och matte hänger inte alltid med med klickern. Att gå och titta upp på mig, har varit mycket intressant för matte. Jag går baklänges och Signe tar pantersprång. Hoppa,hoppa, hoppa och vips två steg på marken. Klick och godis :)

Nostarget lärde sig Signe på två sekunder.

Och att mysa med matte samt ligga tyst och fin i bur en liten stund har gått jättebra.

Bli hanterad och undersökt, kloklippt, inga problem.

Valpspår har blivit några korta 3 st , 100 meter som längst, då med mig i slutet.

Åka bil gär väldigt bra, tack Marianne för din fina grundträning.....

Sammanfattning. En underbar valp som är pigg och glad och så rolig att träna med. Detta kan låta mycket men träning kanske 5 minuter två gånger om dagen. Och jag är jättenoga med vilan.

"To-do-list" för de första sex månaderna

Jag har funderat lite och kommer att träna på några olika saker. Signes vilja till träning kommer att avgöra vad och om vi tränar på de olika momenten som följer nedan. Eftersom jag använder mig av träning enligt klickermodell, blir det inget tvång med i spelet. Om valpen vill träna, så tränar vi :)

*  50stegsmodellen för inkallning. Finns under träningssidan på denna hemsida
*  Nostarget
*  Springa till filt, bur, target, ruta , liten ruta mycket nära :)
*  Bära, dra och leka med olika leksaker och prylar
*  Vara i olika miljöer och röra sig på olika underlag

*  Bakbenskontroll på kloss
*  Erbjuda olika beteenden
*  Stå fint för utställning
*  Träffa och hälsa på människor, hundar och andra djur
*   Sitta uppbunden en liten stund och vara tyst

*  Burleken
*  Följa efter mig, början till fotgåenden
*  Några roliga tricks, Signe bestämmer vilka
*  Bli hanterad och undersökt
*  Mysa mycket med matte ! 

*  Valpspår 
*  Leta upp leksak
*  Åka bil 
*  Leka jättemycket med matte !

Signes vilja att göra denna lekträning får avgöra. Valpar har olika perioder, och kan ta till sig saker ibland och ibland inte.
Focus skall jag lägga på att ta med henne i min vardag, till jobbet, till brukshundklubben, där hon får vara med och se sig om. Mycket kontakt med nya människor och att få se andra hundar på avstånd.

Ni kan följa min träning av Hilma och Signe på www.nogg.se/raevrackans

Dela den här sidan