*  För vem passar rasen ? För den eller de som uppskattar friluftsliv och gärna är ute i skog och mark. En valp är som ett oskrivet blad. De föds med vissa förutsättningar, sedan är det upp till dig hur du utvecklar  dem.

*  Går de bra ihop med barn? Ja,absolut,om barnen är trevliga  :) Tror man skall ställa sig frågan: Går mina barn ihop med hundar ? Skämt åsido....

*  Pälsvården, kräver de timmar av borstning ? Nej,pälsen är vad man kallar självrensande. Smutsen kan fastna,men den faller av då hunden torkat. Ett par minuters borstning varannan vecka räcker utmärkt.

*  Fäller de mycket? Tikar brukar fälla efter löp , hanarna en gång om året,oftast på våren. Ingenting däremellan.

*  Skäller de mycket? Mina hundar skäller en kort stund då det kommer besök, samt ibland om de är ute i trädgården utan mig och det kommer någon hund gåendes förbi. Inne skäller de aldrig.

*  Går det att ha dem lösa? Jodå,bara man lär dem inkallning,vilket är lätt att göra med den här rasen. Jag kan gå ut med 9 hundar lösa samtidigt.


*'  Vad kan man träna och tävla i ? Agility, lydnad, bruks (knappast skydds) viltspår, rallylydnad, freestyle och utställning , det mesta går om man själv är intresserad och tränar.

*  Kan man ha flera av den här rasen av samma kön? Det går alldeles utmärkt, Finsk Lapphund uppskattar sina kompisar,men går också bra att ha som ensam hund.

*  Behöver de specialfoder? Nej,jag tycker att den har rasen skall ha ett vanligt foder, det behövs inga krångligheter. En del vovvar har lätt att bli tjocka, det har säkert med deras ursprunglighet att göra.

*  Kräver de mycket motion? En timme lös i skogen räcker + lite träning till exempel vardagslydnad .

Dela den här sidan